Duguláselhárítás szakszerűen

Gyakran ismételt kérdések

Sokat lehet hallani, olvasni hogy duguláselhárítás bontás nélkül, azonban ez bizony a csatorna kivitelezése a dugulás jellege, és a csatorna rendszer állapotától függ!

Az esetek többségében természetesen elhárítható a dugulás még sérült csővezeték esetében is, de ilyen esetben sajnos ez csak ideiglenes megoldás a dugulásra.

Az esetek 95% igen, de amennyiben eltört vagy olyan mértékben sérült a csatorna (belekerült építőanyag, összedőlt akna, csatornasüllyedés, gyökérbenövés, rossz teherbírás miatt ellapult cső) hogy a csatornatisztítás után is bizonytalan, hogy meddig marad üzemképes a csatornarendszer a duguláselhárítás után, mert ezen esetekben általában nem a duguláselhárítás jelenti a hosszútávú megoldást. Bár a rendszer ismét működőképes, nem javaslom úgy hagyni a sérült csatornát mondván "Biztosan csak azért mondta a duguláselhárító, hogy vele cseréltessük ki". Egy sérült csatorna vezeték a kellemetlen duguláson kívül is súlyos problémákat tud okozni (akkor is ha a duguláselhárítás sikeresnek mondható mert a szennyvíz lefolyik) hiszen ideig-óráig még lefolyik a szennyvíz és mert nem jelentkezik újra a dugulás, azt gondolhatjuk, hogy valóban csak dugulásról volt szó, de nem szabad annyiban hagyni. Például amennyiben a csatornarendszer a ház alatt van elvezetve, és sérült (tehát nem tudjuk mennyi víz kerül a rendszerbe és mennyi víz szivárog ki esetlegesen az adott épület alá) a szivárgó víztől az épület károsodhat, sőt egy idő után akár MEG IS SÜLLYEDHET, aminek a helyreállítási költségei már egy új ház árát is elérhetik!

Főként a szerelési, tervezői hibák lehetnek felelősek (a rossz átmérőjű csövek, nem megfelelő lejtések, hanyag illesztések, kontrás kötések), másodsorban pedig, hogy az új víztakarékos készülékek igyekeznek egyre kevesebb vizet használni, és az emberek sem használnak elég (meleg)vizet, ami a túlzott mosogatószer felhasználással párosulva könnyen dugulás kialakulásához vezet. Valamint nem utolsó sorban az idegen tárgyak a wc vezetékében szintén gyakori dugulást okozó tényezők. Pusztán pár példa: ételmaradék, intimbetét, nedves törlőkendő, pelenka, gyerekjáték. Ezekhez sokszor duguláselhárítóra van szükség.

Ipari gépiesített gépi spirállal, direkt ipari felhasználásra duguláselhárítóknak készült pumpával (nem összehasonlítható egy hagyományos WC pumpával), motoros csőtisztító berendezéssel, nagynyomású vízzel tisztító kifejezetten duguláselhárítói felhasználásra fejlesztett gépekkel (WOMA), csatornakamerával, stb. Minden esetben az adott dugulás helyétől, és helyzetétől függ, hogy melyik eszközre esik a duguláselhárító szakember választása.

A régi udvari szennyvízvezetékek, még eternitből vagy betonból készültek. Az eltelt évtizedek során a csőkötések, toldások vagy maga az egész cső anyagfáradása végett repedezetté porózussá válik. Ebben az esetben már mindennemű külső behatás nélkül is szükség lehet csatornatisztításra, mivel a fák gyökérzetének ideális táptalajt biztosít a csőből szivárgó szennyvíz és ehhez hozzá is akar férni a növény, ezért körbenövi, sőt szélsőséges esetben össze is roppantja a csatornacsövet a gyökérzet. Ilyenkor sokszor a csatornatisztítás nem vezet eredményre. Különösen az örökzöld félék gyökerei veszélyesek. Maga a csatornatisztítás is nehezebb, itt már jóval komolyabb duguláselhárító szerszámokra és az évek alatt összegyűjtött duguláselhárító tudásra van szükség: A tapasztalaton és tudáson kívül elengedhetetlen a megfelelő géppark megléte: Speciális gyökérvágó fejek, nagynyomású csatornamosás és végül nagynyomású gyökérvágó tisztítófejek. És mindezzel együtt, NEM oldódik meg a probléma duguláselhárítással ilyenkor a csatornatisztítás csak tüneti kezelés. A sérült szennyvízvezetéken keresztül a gyökerek újra be fognak nőni, mégjobban kitágítva a sérülést a csövön, ezzel újra dugulást okozva, és a csatornát még tovább rongálva.

Kiszáradt szifonok, és padlóösszefolyók különböző bűzelzárók hibái miatt könnyen visszaszivároghat a csatornabűz. Ha a wccsésze és szennyvíz kifolyó csatlakozása nem zár hermetikusan (ültetőgumi hiánya) is okozhat ilyen tüneteket. Valamint az egyik leggyakoribb: emeleti lakásokat érintő vákuumhatás, melynek a lezúduló víz a kiváltó oka (strangszellőző hiánya). Eltört, szivárgó szennyvízvezetékek.

Az eldugult , zavaros szennyvízben semmit! Csak a kitisztított, átmosott csatornában láthatóak a hibák egy alapos szennyvízvezeték tisztítás után. Ezek lehetnek sérülések, repedések, gyökérbenövések idegen tárgyak, építőanyag lerakódások.

Ha nincs probléma de tartok tőle hogy lesz, kell e duguláselhárítót hívni? - Csak akkor, ha duguláselhárításra van szükség.

Szükség a duguláselhárításra csak abban az esetben van ha teljes dugulás áll fent magyarán szólva ha már egyáltalán nem használható a lefolyó. Ha nincs probléma de tart tőle hogy el fog dugulni a lefolyó akkor nagyon szívesen adok tanácsot telefonon, hogy miként tudná megelőzni a továbbzsírosodást, az otthonában bekövetkező csatorna rendszer dugulást, és hogy emiatt duguláselhárítót kelljen kihívnia.

Egyéb probléma észlelése esetén olvassa el a duguláselhárítás HÁZI PRAKTIKÁK című rovatomat.

Hívjon most